Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Intenzívne cvičenie je pri osteoporóze prospešné

13. 12. 2017

Intenzívne cvičenie je pri osteoporóze prospešné

Vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT) môže u žien po menopauze posilniť kosti a svaly. Malá austrálska štúdia tak vyvracia doterajšie názory, že tento vo fitcentrách stále obľúbenejší druh cvičenia nie je pri osteoporóze vhodný, pretože by mohol byť pre krehké kosti nebezpečný. Pre novú štúdiu vedci z Griffith University’ v austrálskom Queenslande analyzovali údaje zo štúdie LIFTMOR pre 101 postmenopauzálnych žien nad 58 rokov. Počas ôsmich mesiacov polovica žien dvakrát týždenne pod dohľadom cvičila HIIT, vrátane zdvíhania činiek i nad hlavu, drepov so závažím, priťahovania na hrazde a skokov s dopadom. Druhá polovica v kontrolnej skupine v rovnako dlhom čase robila samostatne doma ľahšie cvičenie.

Všetci účastníci podstúpili meranie hustoty kostí pomocou DEXA pred osemmesačným tréningovým programom a po ňom, a to v chrbtici a v hlavici femuru.

Na konci štúdie účastníčky, ktoré cvičili HIIT, mali vyššiu kostnú hustotu v chrbtici o 3 % a v hlavici femuru o 2,2 %. V kontrolnej skupine naopak ženy stratili priemerne 1,2 % denzity v chrbtici a viac ako 2 % v bedrovej kosti. U účastníčok s intenzívnym cvičením rovnako došlo ku zvýšeniu extenzorovej sily na chrbte a bedrovej kosti o 40 %, čo zároveň posilnilo ich držanie tela a obmedzilo tak nebezpečie pádov.

Ukázalo sa tak, že intenzívne cvičenie, prispôsobené individuálnym možnostiam a kondícii, môže predstavovať správny stimul pre zlepšenie stavu kostí. Niektorí odborníci však namietajú, že dôkazy nie sú dostatočné a že existuje nebezpečenstvo stresovej fraktúry.

Autor: uza

Zdroj: Watson SL, et al. High-Intensity Resistance and Impact Training Improves Bone Mineral Density and Physical Function in Postmenopausal Women With Osteopenia and Osteoporosis: The LIFTMOR Randomized Controlled Trial. Journal of Bone and Mineral Research. Published 4 October 2017, DOI: 10.1002/jbmr.3284