Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Fluorochinolóny – ďalšia príčina intrakraniálnej hypertenzie

30. 10. 2017

Fluorochinolóny – ďalšia príčina intrakraniálnej hypertenzie

Pseudotumor cerebri (PTC) alebo idiopatická intrakraniálna hypertenzia sa prejavuje zvýšeným vnútrolebečným tlakom bez prítomnosti lézií či žilnej trombózy. Typicky sa prejavuje úpornou bolesťou hlavy a edémom papíl na očnom pozadí, čo môže viesť aj k trvalej strate zraku. Často postihuje obézne ženy vo fertilnom veku a bez zjavných príčin. Sekundárny PTC sa objavuje v súvislosti s užívaním tetracyklínových antibiotík vrátane doxycyklínu a minocyklínu. Nedávna prípadová správa ukazuje, že sekundárny PTC môže byť spôsobený aj fluorochinolónmi ako sú antibiotiká ciprofloxacín, levofloxacín a moxifloxacín.

Pre určenie miery rizika pre rozvoj sekundárneho PTC pri užívaní fluorochinolónov kanadskí vedci urobili prípadovú štúdiu, ktorá zahrňovala viac ako šesť miliónov pacientov z databázy LifeLink. Objavili 393 pacientov (93 % tvorili ženy o priemernom veku 33,8 roka) s novo diagnostikovaným PTC, potvrdeným skenom mozgu alebo lumbálnou punkciou. Potom každého z nich porovnali podľa kritérií veku a pohlavia s desiatimi kontrolnými pacientmi bez PTC. Určili tiež, ktorí pacienti 15 až 30 dní pred diagnózou brali fluorochinolóny a tetracyklíny.

Riziko sekundárneho PTC bolo signifikantne vyššie pri užívaní fluorochinolónov ako bez nich v priebehu 15 až 30 dní pred diagnózou (relatívne riziko 5,67, respektíve 4,15). Pri užití tetracyklínu bolo riziko v rovnakom časovom úseku tiež vyššie, aj keď menej (relatívne riziko 2,68, respektíve 3,64).

Štúdia dokázala, že expozícia fluorochinolónom spôsobuje vyššiu pravdepodobnosť rozvoja PTC. V USA predstavujú fluorochonolóny 10 až 15 % všetkých predpisovaných antibiotík. Pri ich preskripcii by lekári mali kontrolovať príznaky zvýšeného vnútrolebečného tlaku, ako sú bolesti hlavy, rozmazané videnie, prechodné hmlisté videnie (sekundové obnubilácie), diplopia alebo pulzujúci tinnitus.

Zdroj: Sodhi M et al. Oral fluoroquinolones and risk of secondary pseudotumor cerebri syndrome: Nested case-control study. Neurology 2017 Jul 28; [e-pub]. (http://dx.doi.org/10.1212/WNL.0000000000004247)

Autor: uza