Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Favoritom medzi novými antikoagulanciami je apixaban

5. 1. 2018

Favoritom medzi novými antikoagulanciami je apixaban

Z nových (priamych) antikoagulancií (DOAC) riziko mŕtvice pri atriálnej fibrilácii najúčinnejšie redukuje apixaban. Nová metaanalýza porovnala túto skupinu liečiv medzi sebou a s warfarinom na základe údajov z 23 randomizovaných štúdií, zahrňujúcich 100 tisíc pacientov s atriálnou fibriláciou.

[caption id="attachment_7509" align="alignnone" width="530"]Apixaban Molekula apixabanu: Shutterstock[/caption]

DOAC (apixaban, betrixaban, edoxaban, rivaroxaban či dabigatran) ako lieková trieda znížili oproti warfarinu všeobecnú úmrtnosť. Apixaban sa pritom osvedčil najviac z hľadiska vyrovnanosti účinku, bezpečnosti a nákladov.

Editor v British Medical Journal aj napriek tomu upozorňuje, že jeden liek nemusí vyhovovať všetkým a vyzýva lekárov, aby vždy posudzovali každého pacienta individuálne.

Autor: uza

Zdroj: López-López JA et al. Oral anticoagulants for prevention of stroke in atrial fibrillation: systematic review, network meta-analysis, and cost effectiveness analysis. BMJ 2017; 359 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j5058 (Published 28 November 2017)