Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Drucker chce novú nemocnicu v Trnave

31. 10. 2017

Drucker chce novú nemocnicu v Trnave

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker podporuje výstavbu novej nemocnice v Trnave. O svojom zámere rozprával počas jej utorňajšej návštevy.

Je to už v poradí druhá nová nemocnica, o ktorej Drucker hovorí, odvtedy ako sa vlani stal ministrom. O päť rokov by totiž podľa plánov ministerstva chcel štát postaviť aj novú univerzitnú nemocnicu na bratislavských Rázsochách.

O päť rokov dve nové nemocnice?

„Som podporovateľom myšlienky vybudovať v Trnave v budúcnosti novú nemocnicu,“ povedal Drucker počas návštevy zdravotníckeho zariadenia.

Nová nemocnica je podľa neho potrebná preto, že hoci sa súčasná obnovuje, jej priestory sú z pohľadu budúcnosti nevyhovujúce.

Rezort už pripravuje analýzu na možnosti jej výstavby, povedal Drucker. Náklady na jej vybudovanie odhaduje na 80 miliónov eur.

Šéf trnavskej nemocnice Daniel Žitňan vyjadril na stretnutí s ministrom nádej, že nové zdravotnícke zariadenie by mohlo byť postavené do piatich rokov.

Bolo by to v roku 2022. Spomínaný rok by mal byť podľa marcového vyjadrenia hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej aj prvým rokom prevádzky novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

V bratislavskej lokalite Rázsochy, kde by mala stáť sa začala stavať ešte za socializmu v roku 1987. Odvtedy sa ju nijakému ministrovi zdravotníctva napriek prísľubom a pripraveným analýzam nepodarilo postaviť. Dnes je na jej mieste rozpadajúci sa skelet z čias socializmu.

Myšlienku jej výstavby opäť oživil Drucker. Náklady na výstavbu ministerstvo vyčíslilo na 263 miliónov eur. V druhom roku prevádzky by mala mať 578 lôžok a 28 995 ukončených hospitalizácií. Mala by byť spádovou pre celé Slovensko.

Okrem nej by jej súčasťou mala byť aj nemocnica v Ružinove. Jej budovu chce ministerstvo zrekonštruovať poprípade rozšíriť za 80 miliónov eur.

Ostatné bratislavské nemocnice patriace v súčasnosti pod univerzitnú by sa mali pretransformovať alebo špecializovať. Nemocnica na Kramároch má do piatich rokov zaniknúť.

Penta je rýchlejšia ako štát

Len niekoľko kilometrov severozápadne od plánovanej nemocnice na Rázsochách chce novú nemocnicu postaviť aj najsilnejší súkromný hráč v slovenskom zdravotníctve finančná skupina Penta.

Jej nemocnica by v bratislavskej lokalite Bory mala stáť už o rok skôr ako plánované štátne nemocnice na Rázsochách a v Trnave.

Aj táto nemocnica by podľa finančnej skupiny mala byť určená pre celé Slovensko. Na jej výstavbu chce dať Penta stomiliónov eur. Nemocnica by mala mať k dispozícii 400 lôžok.

Tento mesiac však Penta otvorí novú nemocnicu aj v Michalovciach. Nemocnica by podľa Mareka Dubana, šéfa Svetu zdravia, pod ktorý patria všetky špitály Penty, mala byť centrom akútnej medicíny pre celé východné Slovensko.

Zdravotnícke zariadenie stálo finančnú skupinu 34 miliónov eur. Nemocnica bude mať celkovo 443 postelí.

Na rozdiel od Penty, ktorá začala v slovenskom zdravotníctve aktívne pôsobiť len v minulom desaťročí sa štátu od Nežnej revolúcie podarilo postaviť len jednu nemocnicu.

Ide o Nemocnicu sv. Michala v bratislavskom Starom meste. Patrí pod ministerstvo vnútra vedené Robertom Kaliňákom zo Smeru.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME