Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Budú pacienti s Parkinsonovou chorobou platiť za lieky viac?

14. 7. 2017

Budú pacienti s Parkinsonovou chorobou platiť za lieky viac?

Tvrdí to pacientska organizácia Spoločnosť Parkinson Slovensko. Podľa nej bude mať novela priamy negatívny finančný dopad pre pacientov, uviedla v liste premiérovi Robertovi Ficovi. 

Vážený pán premiér, s vážnym znepokojením sledujeme situáciu v uplynulých dňoch, kedy sa prostredníctvom médií dozvedáme o snahe Ministerstva zdravotníctva SR novelizovať zákon č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia. Po preštudovaní tohto návrhu musíme konštatovať, že konkrétne návrhy novely budú mať, v prípade jej schválenia, priamy negatívny finančný dopad aj pre nás, pacientov trpiacich Parkinsonovu chorobu. Absolútne nemôžeme súhlasiť s tým, aby boli realizované legislatívne zmeny, ktoré nepriaznivo zasiahnu pacientov, ktorí nielenže statočne bojujú so svojou chorobou, ale väčšina z nich patrí zároveň aj medzi ľudí, pre ktorých je vzácny doslova každý cent, každé euro. Nie je férové, ak sa pacient má stať rukojemníkom úzkej skupiny ľudí, ktorá disponuje právomocou meniť zákony a má byť neustále byť v strehu, akým novým, finančným bremenom ho zaťaží štát neodbornými zásahmi do legislatívy. Každý z nás si celý život poctivo platil zdravotné odvody a štát ich od nás prijímal dlhé roky bez toho, aby sme zaťažovali systém. 

Myslíme si preto, že je správne, ak sa človek dostane do ťažkej životnej situácie na základe ochorenia, ktoré môže zasiahnuť kohokoľvek, bez varovania a neočakávane, že štát vytvorí také podmienky, ktoré nám umožnia prístup k efektívnej liečbe, bez toho, aby sme sa museli zadlžovať. Nikto z ľudí, ani z vás, ktorí tvoríte legislatívu, dnes nemôže s jasnou mysľou povedať, že sa nikdy neocitne v podobnej situácii. V prípade, ak by sa skutočne zaviedla do praxe spoluúčasť pacientov na liečbe, a to až do možnej výšky 25% (k čomu by mohlo dôjsť napríklad pri liekoch, ktoré sú na trhu 24 mesiacov a zdravotné poisťovne v tom prípade môžu uhradiť maximálne 70% z ceny lieku, navyše to by ešte musel súhlasiť s úhradou aj poskytovateľ a výrobca), znamenalo by to, že sa pre mnohých z nás účinná liečba stane v podstate nedostupnou. Pri najlepšej vôli porozumieť zámerom MZ SR, ktoré ešte stále nechceme považovať, že sú tvorené s cieľom poškodiť zdravie a ohroziť životy slovenských pacientov, však musíme vyjadriť obavy aj z navrhovanej 5% povinnej spoluúčasti poskytovateľov, teda zdravotníckych zariadení, na úhradách liekov. Nariadila by sa tak finančná spoluúčasť zariadeniam, ktoré, ako všetci dobre vieme, sú dlhodobo neschopné udržať si aspoň vyrovnané hospodárenie a pri súčasne nastavených podmienkach absolútne nepočítajú s podieľaním sa na úhradách liekov pre pacientov. 

Skutočne takto nastavené a rokmi vedené subjekty majú byť pre nás zárukou, že sa nám dostane liečba na ktorú máme právo? Skôr je možné očakávať, že z dôvodu ďalšieho nárastu, v niektorých prípadoch, dnes už obrovských dlhov, jednoducho prestanú lekári objednávať lieky na výnimku a to by bol pre mnohých veľký úder. Sme presvedčení, že aj pre týchto lekárov, to nebude jednoduché rozhodnutie v súlade s Hippokratovou prísahou. Títo lekári už dnes statočne bojujú so systém, ktorý žiadnym spôsobom neuľahčuje udeľovanie výnimiek na potrebné lieky. Uvedené zmeny preto považujeme za nezodpovedné a v rozpore s realitou, čo nás vedie k úvahe, či predkladatelia, skutočne rozumejú, s akými problémami sa už dnes boria pacienti i poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Pán premiér, mnohí z nás majú odpracované desaťročia práce. Pracovali svedomito, často v neľahkých podmienkach, pracovali s vedomím, že ak sa ocitnú v starobe, tak sa im toto vynaložené úsilie vráti vo forme starostlivosti, na ktorú majú plné právo. A čo sa im týmito plánovanými zmenami dostane? Na toto nech si každý na svojom poste svedomito zodpovie. Zodpovedne a svedomito. Rozhodli sme sa Vás osloviť, rovnako aj ministra zdravotníctva v mene organizácie spoločnosti Parkinson Slovensko, píšem v mene nás, členov tohto združenia. Je mi smutno, že sa dostávame do pozície nechcených a nepotrebných. Chcem však veriť, že pripravovaná novela zákona sa nakoniec ocitne v tých správnych rukách. Verím i tomu, že kompetentní a ľudia, ktorí danej problematike rozumejú budú mať to posledné a rozhodujúce slovo. 

Dovolíme si Vás, možno trochu odvážne ale s vierou vo Vaše správne rozhodnutia a s čistým srdcom poprosiť o podporu v tejto veci a dúfame, že minister zdravotníctva prehodnotí svoj postoj a s pochopením všetkých súvislostí bude prijaté to správne stanovisko. Stanovisko, ktoré bude v prospech chorých, v prospech občanov, ktorým aj v rámci solidarity patrí všetko to, čo sa spoločne vybudovalo. Verím, že prijatím správneho postoja vyšlete aj Vy osobne signál, že naša spoločnosť si cení prácu a šediny všetkých tých, ktorí stáli v prvých radoch keď sa budovala naša vlasť. 

Zdroj: mediweb.sk