Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Depresia by sa zrejme mohla liečiť u každého pohlavia ináč

1. 6. 2018

Depresia by sa zrejme mohla liečiť u každého pohlavia ináč

Muži a ženy by mali byť pri depresii liečení rôznymi druhmi liekov. Vyplýva to z novej štúdie, pri ktorej vedci v zmenách génovej expresie u depresie zistili opačné alterácie v závislosti od pohlavia.

Už vlaňajšia štúdia, publikovaná v Medical News Today identifikovala pri depresii u oboch pohlaví rozdielne odpovede v supramarginálnom gyre a zadnej časti cingulárnej kôry.

Aby vedci zistili, či u mužov a žien existujú rozdiely medzi molekulárnym mechanizmom, ktorý depresiu spúšťa, skúmali mozgové tkanivo 50 zomrelých dospelých osôb (26 mužov a 24 žien) s diagnostikovanou klinickou depresiou. Porovnávali ho s tkanivom osôb bez depresie. Sústredili sa na dorzolaterálnu časť prefrontálnej kôry, subgenuálnu prednú cingulárnu kôru a bazolaterálne jadro amygdaly, čo sú oblasti, súvisiace s depresiou.

U mužov s depresiou identifikovali 706 zmien génovej expresie, u žien s depresiou to bolo dokonca 882 zmien génovej expresie. Z malého počtu génov, ktorých zmeny sa prejavili u oboch pohlaví, sa však len 21 génov zmenilo zhodným spôsobom, zatiaľ čo 52 z nich sa menilo ináč.

Napríklad u žien s depresiou sa prejavila zvýšená expresia génov, ovplyvňujúcich funkciu synapsií. Avšak u mužov s depresiou to bolo práve naopak – u rovnakých génov bola pozorovaná redukcia. Tento opačný trend bol typický vo všetkých skúmaných oblastiach mozgu.

Tieto výsledky podľa výskumných pracovníkov ukazujú, že nové lieky pre liečbu depresie by mali byť vyvíjané špecificky pre ženy a pre mužov.

Autor: uza

Zdroj: Seney, M L et al. Opposite Molecular Signatures of Depression in Men and Women. Biological Psychiatry, 0(0). https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2018.01.017