Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

COVID-19: Štátny ústav pre kontrolu liečiv varuje pred nákupom falšovaných liekov

26. 3. 2020

COVID-19: Štátny ústav pre kontrolu liečiv varuje pred nákupom falšovaných liekov

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) aj Európska lieková agentúra (EMA) varujú širokú verejnosť pred nakupovaním liekov z nelegálnych internetových lekární a od iných neschválených predajcov, ktorí sa snažia zneužiť strach z pandémie koronavírusu  a ochorenia COVID-19. Na celom svete momentálne neexistuje liek určený výlučne na toto ochorenie a ak niekto takýto „liek“ ponúka, v žiadnom prípade ho nekupujte.

V týchto dňoch sa najmä na internete objavujú predajcovia, ktorí ponúkajú produkty na liečbu či prevenciu ochorenia COVID-19 alebo ľahký prístup k liekom, ktoré sú inak nedostupné. ŠÚKL upozorňuje, že takéto internetové stránky nie sú schválenými internetovými lekárňami a zároveň ponúkajú neschválené lieky. Je riziko, že produkty, ktoré ponúkajú, môžu byť falšované lieky.

Falšované lieky sú lieky s nepravdivým údajom o totožnosti lieku alebo s nepravdivým údajom v dokumentácii lieku. Môžu obsahovať nesprávne alebo žiadne liečivo, prípadne správne liečivo v nesprávnom množstve. Taktiež môžu obsahovať rôzne nebezpečné látky a prímesi, ktoré sa v liekoch nachádzať nesmú (ťažké kovy ako arzén, hliník či ortuť alebo jedy a karcinogénne látky, napríklad jedy na potkany, kyselinu boritú, protimrazové zmesi a pod.). Užívanie takýchto produktov môže viesť k závažným zdravotným problémom alebo k zhoršeniu zdravotného stavu.

Na Slovensku ani v Európskej únii momentálne nie je registrovaný žiaden liek na liečbu COVID-19. Lieky, ktoré sa pri liečbe používajú, sú buď lieky registrované na iné ochorenie, ktorých účinok bol preukázaný aj pri liečbe COVID-19, alebo neregistrované lieky, ktorých použitie muselo byť schválené príslušnou autoritou. Žiaden z takýchto liekov sa nemôže predávať na internete.

Na Slovensku je povolený internetový predaj len registrovaných liekov, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis. Pri nákupe liekov na internete nakupujte vždy len v schválených internetových lekárňach. Ich zoznam nájdete na webovej stránke ŠÚKL.

Schválené internetové lekárne používajú spoločné logo, ktoré slúži na ich overenie (viď vyššie). Takéto logo sa používa v celej EÚ, v závislosti od krajiny sa mení len ikona vlajky a jazyk textu.

Pred nákupom liekov z internetovej lekárne skontrolujte, či sa na stránke logo nachádza a kliknite naň. Budete presmerovaný na stránku príslušného štátneho úradu (v prípade Slovenska je to ŠÚKL) so zoznamom všetkých autorizovaných internetových lekární. Skontrolujte, či sa lekáreň, v ktorej chcete nakúpiť, v zozname nachádza. V prípade, že sa v zozname nenachádza, v takejto internetovej lekárni nenakupujte.

Zdroj: ŠÚKL