Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Chvastal sa, že dal rodičke facku. Nemocnica ho prepustila

23. 10. 2017

Chvastal sa, že dal rodičke facku. Nemocnica ho prepustila

Desiatky žien sú v slovenských pôrodniciach vystavené násiliu. Tvrdia to aktivistky zo združení, ktoré im pomáhajú.

Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) prepustila lekára, ktorý sa vo filme Medzi nami chválil, že nespolupracujúcej žene dal počas pôrodu facku.

Film režisérky Zuzany Limovej, ktorá niekoľko mesiacov dokumentovala pôrody v univerzitnej nemocnici spustil polemiku o násilí na ženách počas pôrodu zo strany zdravotníckeho personálu.

Aktivistka Zuzana Krišková zo združenia Ženské kruhy a právnička Janka Debrecéniová z organizácie Občan, demokracia a zodpovednosť tvrdia, že ženy sú v slovenských pôrodniciach vystavené rôznym formám násilia. Od kriku, cez šitie popôrodných rán bez dostatočného umŕtvenia až po facku. Aktivistky vychádzajú z výskumov, ktoré v tejto oblasti robili.

Bola úplne hysterická, nepočúvala, kričala. Potreboval som, aby tlačila. Všetku energiu vynaložila na krik, vôbec netlačila. Tak som si povedal, že lepšie bude ručné dorozumievanie sa s rodičkou, opisuje vo filme mladý lekár, ako dal facku rodičke.

"S pánom doktorom rozviažeme pracovný pomer," reagoval na vyjadrenie lekára v stredu na tlačovej konferencii generálny riaditeľ univerzitnej nemocnice Juraj Kovács.

Lekár z nemocnice na Kramároch svojím konaním podľa prednostu I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Igora Rusnáka porušil etické zásady svojej profesie.

vyvodeniu zodpovednosti voči pôrodníkovi vedenie univerzitnej nemocnice označilo film za vysoko neobjektívny a vyslovene negativistický.

Spočiatku sa jeho uvedenie do kín snažili zastaviť právnici nemocnice. Po niekoľkých mesiacoch doťahovania s filmári od toho upustili.

Na rozdiel od nemocnice však film úplne neodsúdil minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Zábery, ktoré videl podľa neho nepatria do dôstojného správania sa k rodičkám. Napriek tomu by všetkých lekárov nehádzal do jedného vreca.

Minister má dve deti a obe jeho manželka rodila v UNB. Pre TASR povedal, že mal z pôrodov dobrý pocit.

"Odkedy sa toto zverejnilo, tak každý deň odpisujem ženám, ktoré zažili niečo podobné," hovorí však o skúsenostiach niektorých rodičiek s násilím v pôrodnici Krišková.

Hrubé fyzické násilie "v podobe fackania či 'priklincovania' rodiacej ženy na pôrodný stôl" podľa Debrecéniovej počas výskumu z roku 2015 priznali dokonca aj lekári a pôrodné asistentky.

Okrem hrubého násilia sa rodiace ženy stretávajú s tým, že personál na ne kričí, uráža ich, zastrašuje či sa im posmieva, vymenúva aktivistka.

Prednostovia bratislavských gynekologických kliník však odmietajú, žeby sa oni alebo ich lekári dopúšťali násilia na ženách.

Šéf kliniky z Kramárov Rusnák pripúšťa len plesnutie po stehnách ženy, ak si kríži počas pôrodu nohy a zabraňuje tak narodeniu dieťaťa. Po takejto akcii lekára žena zväčša precitne z hystérie a začne spolupracovať.

Len zvýšenie hlasu, ako najvyšší stupeň usmernenia nespolupracujúcej ženy počas pôrodu pripúšťa Rusnákov náprotivok z nemocnice na Antolskej Miroslav Borovský.

Ján Krempaský, autor pracuje pre SME