Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Ceny liekov sa budú od januára počítať po novom

16. 12. 2019

Ceny liekov sa budú od januára počítať po novom

Diabetici si priplatia za jeden typ inzulínu.

Od nového roku 2020 sa ceny liekov na Slovensku budú vypočítavať podľa nových pravidiel, v ktorých sa zohľadní aj veľkosť ich balenia.

Zmenou chce ministerstvo zdravotníctva zabrániť, aby sa do zahraničia vyvážali lieky, ktoré by potom chýbali pacientom v lekárňach a zároveň chce ušetriť až tri milióny eur.

Do platnosti od 1. januára vstúpi aj nová revízia úhrad liekov, ktorá sa robí každý štvrťrok.

Pri liekoch, ktoré nemajú v svojej skupine primeranú náhradu a preto by pacientom hrozili až niekoľko tisíceurové doplatky udelila odchádzajúca ministerka Andrea Kalavská výnimky. Znamená to, že ich budú preplácať zdravotné poisťovne. O niečo viac si zaplatia len diabetici za jeden typ inzulínu.

Koniec finty s veľkosťami balení liekov

Ceny liekov sa na Slovensku určujú ako priemer troch najnižších úhrad za ne v krajinách Európskej únie (EÚ). Tento výpočet platný už niekoľko rokov u nás výrazne znížil ceny liekov v porovnaní s inými štátmi EÚ.

Aby si farmaceutické firmy prišli na svoje peniaze, niektoré z nich tento výpočet obchádzali tak, že na Slovensko dodávali lieky v jedinečných baleniach, napríklad stotabletových. Tým pádom sa ich tento systém výpočtu netýkal, lebo je naviazaný na štandardné balenia vyskytujúce sa naprieč štátmi EÚ.

Zmena spočíva v tom, že výpočet ceny balení liekov, ktoré nie sú kompatibilné so slovenskými sa bude prepočítavať na našu veľkosť.

Okrem toho nebude možné, aby lekáreň mesačne predávala veľkodistribútorovi alebo do lekárne inej členskej krajiny viac ako päť balení zdravotnými poisťovňami preplácaných liekov alebo liekov, ktorých cena je úradne určená. Zabráni sa tak tomu, aby na Slovensku existovali lekárne, ktorých zmyslom činnosti je len predaj liekov do zahraničia.

"Pacienti by sa tak v roku 2020 mali v oveľa menšej miere stretnúť so situáciou, kedy pre nich potrebný liek nebude k dispozícii," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Vyšší doplatok na inzulín

Hrozba nedostupnosti niektorých liekov bola reálna aj v októbri tohto po prvom návrhu revízie úhrad liekov platnej od nového roka.

Asociácia inovatívneho a farmaceutického priemyslu (AIFP) spolu s Asociáciou na ochranu práv pacientov (AOPP) vtedy upozorňovali, že napríklad pre pacientov s rakovinou krvi hrozí až vyše dvetisíceurový doplatok. Niekoľko sto až tisíceurové doplatky mali platiť aj deti trpiace epilepsiou, či pacienti so schizofréniou alebo sklerózou multiplex.

Problém bol v tom, že v ich referenčných skupinách nemajú niektoré jedinečné lieky na liečbu týchto diagnóz lacnejšie alternatívy.

Šéfka AOPP Mária Lévyova vysvetľuje, že nakoniec sa podarilo vyrokovať, aby Kalavská udelila ministerské výnimky na všetky tieto drahé lieky, ktoré tak pacientom preplatia zdravotné poisťovne.

Jediným liekom, pri ktorom sa to podľa Lévyovej zatiaľ nepodarilo je jeden druh inzulínu pre diabetikov. Doplatok pri ňom je 25 eur. Z tejto sumy zdravotná poisťovňa preplatí 13 a 12 eur si bude musieť doplatiť pacient.

Ján Krempaský, autor je redaktor SME