Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Brusnice na infekcie močových ciest neúčinkujú

25. 10. 2017

Brusnice na infekcie močových ciest neúčinkujú

Nedávna štúdia, publikovaná v JAMA, nenašla žiadne dôkazy o prínose užívania doplnkov s brusnicami pre infekcie močových ciest (UTI).

Vedci tentoraz použili kapsule koncentrovaných proanthokyanidínov (PAC) v dvojnásobnej dávke ako je tá, ktorú doteraz odporúčali predchádzajúce štúdie ako účinnú. Na sledovaní sa v priebehu jedného roka zúčastnilo 185 starších žien, u ktorých sa preukázala prítomnosť baktérií UTI (najmenej 10^5 na ml), aj bielych krviniek v moči. Autori zistili, že bez prítomnosti ATB neexistuje štatisticky významný rozdiel v prítomnosti bakteriúrie a pyúrie medzi skupinou, ktorá dostávala suplementáciu, a skupinou bez nej. U oboch sa výskyt pohyboval okolo 29 %. Vyrovnanosť výsledkov oboch skupín prispieva k závažnosti zistenia štúdie.

V danej štúdii sa síce nepreukázal vplyv kapsúl na adhéziu E. Coli k bunkám močového mechúra, len na výskyt ochorenia. Autori však aj napriek tomu odporúčajú, aby lekári prestali navrhovať brusnice ako možnosť účinnej liečby. Ich zistenie nadväzuje na výsledky predchádzajúcich štúdií, ktoré rovnako nepreukázali akúkoľvek súvislosť medzi užívaním brusnicových produktov a UTI.

Zdroj: Prevzaté a skrátené z JAMA (http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2576821) Autor: uza