Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Bezlepková diéta môže zvyšovať riziko vzniku diabetu

22. 8. 2017

Bezlepková diéta môže zvyšovať riziko vzniku diabetu

Vyšší príjem gluténu zrejme vedie k nižšiemu riziku rozvoja diabetu 2. typu, tvrdí štúdia výskumných pracovníkov z Harvardovej univerzity. Svoje závery prezentovali na odbornej konferencii American Heart Association, ktorá sa začiatkom apríla konala v americkom Portlande. Podľa nich nižší príjem gluténu vedie rovnako ku zníženiu príjmu vlákniny, ktorá je známa ako protektívny faktor diabetu 2. typu.

Vedci pod vedením Geng Zonga, PhD, výskumného pracovníka z oddelenia výživy na Harvard University's T.H. Chan School of Public Health posudzovali spojitosť medzi príjmom gluténu a zdravotnými dôsledkami u viac ako 200 tisíc ľudí, ktorých údaje prevzali z troch iných dlhodobých štúdií. Participanti vyplňovali dotazníky ohľadom svojho stravovania každé dva roky a pravidelne bol rovnako monitorovaný ich zdravotný stav.

V priebehu tridsiatich rokov bol u viac ako 15 tisíc z nich diagnostikovaný diabetes 2.typu. Väčšina účastníkov prijímala denne menej ako 12 g gluténu denne, a tí, ktorí ho konzumovali viac, mali nižšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky. Účastníci s najvyšším denným príjmom gluténu mali o 13 % nižšie riziko diabetu ako tí, ktorí ho konzumovali menej ako 4 g denne.

Bezlepková diéta sa v posledných rokoch stala módou a dodržujú ju často aj tí, ktorí netrpia celiakiou ani alergiou na lepok. „Náš výskum ukazuje, že bezlepková diéta zrejme nemusí byť prospešná pre zdravie, minimálne s ohľadom na riziko diabetu,“ uviedol Zong. Výsledky uvedenej štúdie sa zaraďujú k rastúcemu počtu dôkazov v tomto smere. V marci sa proti bezdôvodnému obmedzovaniu lepku v strave vyjadrila tiež American College of Cardiology.

Autor: uza