Správy zo sveta
Bezlepková diéta môže zvyšovať riziko vzniku diabetu
22. 8. 2017
Vyšší príjem gluténu zrejme vedie k nižšiemu riziku rozvoja diabetu 2. typu, tvrdí štúdia výskumných pracovníkov z Harvardovej univerzity. Svoje závery prezentovali na odbornej konferencii American Heart Association, ktorá sa začiatkom apríla konala v americkom Portlande. Podľa nich nižší príjem gluténu vedie rovnako ku zníženiu príjmu vlákniny, ktorá je známa ako protektívny faktor diabetu 2. typu.
Vedci pod vedením Geng Zonga, PhD, výskumného pracovníka z oddelenia výživy na Harvard University's T.H. Chan School of Public Health posudzovali spojitosť medzi príjmom gluténu a zdravotnými dôsledkami u viac ako 200 tisíc ľudí, ktorých údaje prevzali z troch iných dlhodobých štúdií. Participanti vyplňovali dotazníky ohľadom svojho stravovania každé dva roky a pravidelne bol rovnako monitorovaný ich zdravotný stav.
V priebehu tridsiatich rokov bol u viac ako 15 tisíc z nich diagnostikovaný diabetes 2.typu. Väčšina účastníkov prijímala denne menej ako 12 g gluténu denne, a tí, ktorí ho konzumovali viac, mali nižšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky. Účastníci s najvyšším denným príjmom gluténu mali o 13 % nižšie riziko diabetu ako tí, ktorí ho konzumovali menej ako 4 g denne.
Bezlepková diéta sa v posledných rokoch stala módou a dodržujú ju často aj tí, ktorí netrpia celiakiou ani alergiou na lepok. „Náš výskum ukazuje, že bezlepková diéta zrejme nemusí byť prospešná pre zdravie, minimálne s ohľadom na riziko diabetu,“ uviedol Zong. Výsledky uvedenej štúdie sa zaraďujú k rastúcemu počtu dôkazov v tomto smere. V marci sa proti bezdôvodnému obmedzovaniu lepku v strave vyjadrila tiež American College of Cardiology.
Autor: uza