Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Apple výrobcom EKG. Umiestnil senzor do hodiniek

5. 3. 2019

Apple výrobcom EKG. Umiestnil senzor do hodiniek

Technologický obor Apple predstavil vlastné EKG, zabudované v novom rade inteligentných hodiniek Apple Watch. Hodinky dokážu zároveň odhaliť fibriláciu predsiení. Príslušné aplikácie pustia na americký trh do konca tohto roku. Je to prvý produkt tejto spoločnosti, potvrdený americkou agentúrou FDA ako zdravotnícky prostriedok, a to v kategórii rizika triedy II. Apple patrí medzi firmy s najväčšou trhovou hodnotou na svete a to, že vstúpil na trh zdravotníckych prostriedkov, vnímajú analytici ako významné pre celé odvetvie. Očakáva sa, že to povzbudí aj ďalšie veľké technologické firmy v ich aktivitách v zdravotníctve.

Aplikácia EKG a sledovanie srdcového rytmu v Apple Watch nemajú podľa FDA nahradiť súčasné metódy a liečbu, ani návštevu lekára, ale doplniť ich o nové informácie. Technológia nie je zďaleka tak dokonalá ako nemocničné EKG. Ani detekcia fibrilácie predsiení nemusí zachytiť každú nepravidelnosť. Jej prínos je najmä v tom, že odhalí problémy u ľudí, ktorí o nich doposiaľ nevedeli. Výsledky sa zaznamenávajú do zdravotnej aplikácie pacienta, ktorá ponúka možnosť vytvoriť pdf súbor a zdieľať ho so zdravotníckymi pracovníkmi.

„Môže to byť doplnok našej rozširujúcej sa výzbroje diagnostických nástrojov pre rozpoznanie fibrilácie predsiení, ktorá môže byť prerušovaná a asymptomatická,“ uviedol Dr. Lin Yee Chen, koordinátor Centra fibrilácie predsiení University of Minnesota pre American Heart Association News. „Je to fascinujúca technológia, ktorá snáď môže pomôcť zmierniť záťaž populácie fibriláciou predsiení. Včasné rozpoznanie umožní tak predísť komplikáciám,“ dodal.

Na oficiálnom predstavení novej generácie hodiniek Apple Watch sa zúčastnil prezident Americkej kardiologickej asociácie Dr. Ivor Benjamin. „Zaznamenávanie zmysluplných údajov o srdci v reálnom čase prináša zmenu toho, ako praktizujeme medicínu,“ uviedol Dr. Benjamin. „Podľa mojich skúseností ľudia často uvádzajú znaky, ktoré sa ale nevyskytujú pri návšteve lekára. To je dôvod, prečo sú informácie životne dôležité - informácie o každodennom životnom štýle človeka a jeho špecifické zdravotné údaje,“ dodal. Asociácia síce nepodporuje ani inteligentné hodinky ani žiadne iné produkty a nemala vo vývoji aplikácie Apple EKG žiadnu úlohu, dr. Benjamin však podľa American Heart Association News uviedol, že táto organizácia je pre všetok pokrok v nástrojoch, ktoré môžu pomôcť v boji proti srdcovým chorobám.

EKG od Apple nie je celkom ojedinelé. Napríklad menšia spoločnosť AliveCor ponúka tiež miniatúrne EKG. Buď ako prídavné zariadenie ku smartphonu, alebo od vlaňajšieho novembra aj ako senzor, zabudovaný do náramku inteligentných hodiniek Apple Watch. Podľa magazínu TechCrunch navyše AliveCor čaká na schválenie FDA pre nové mini EKG, ktoré bude šesťzvodové. Štandardom v zdravotníckych zariadeniach sú v súčasnosti 12zvodové EKG; pacientske mini EKG vrátane Apple Watch majú zvyčajne jeden jediný zvod, nanajvýš dva. Senzory pre EKG ponúkajú aj ďalšie firmy. To, že si človek môže sám doma počas 30 sekúnd orientačne zmerať EKG, bude čím ďalej bežnejšie.

„Aj naďalej budeme svedkami toho, že budú nositeľné technológie (wearables) prechádzať hranicu a budú regulované ako zdravotnícke prostriedky,“ povedal magazínu The Verge Jon Speer, spoluzakladateľ spoločnosti Greenlight Guru, ktorá ponúka služby pre výrobcov zdravotníckych pomôcok. „Len si predstavte veci, ktoré sú ukazovateľom zdravia: krvný tlak, dychová frekvencia, možno aj manažment diabetu. Zdá sa, že možnosti sú nekonečné,“ prehlásil Speer.

Už dnes je veľký počet pacientskych digitálnych senzorov srdcového tepu a pohybu, objavujú sa nositeľné zariadenia pre sledovanie spánku, meranie srdcového tlaku aj EEG. Nový rad Apple Watch dokáže aj odhaliť pád. Zariadenie spoločnosti AliveCor, schválené FDA, rozpozná hyperkaliémiu.

(ač)

Zdroj: MT