Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Antibiotiká súvisia s prekurzormi rakoviny čriev

30. 8. 2017

Antibiotiká súvisia s prekurzormi rakoviny čriev

Osoby, ktoré dlhodobo užívajú antibiotiká, majú vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinú polypy v hrubom čreve, ktoré sú prekurzorom väčšiny kolorektálnych karcinómov. Tvrdí to štúdia Dr. Andrew Chana a kolegov z Harvard Medical School v Bostone, zverejnená v BMJ Gut.

Autori uviedli, že ich zistenia predstavujú ďalšiu podporu dôkazov o súvislostiach antibiotík s kolorektálnym karcinómom a úlohu diverzity mikrobioty, ktorú ATB menia, pri karcinogenéze.

Vedci analyzovali údaje 16 660 zdravotných sestier, ktoré boli zahrnuté do známeho dlhodobého pozorovania Nurses' Health Study. Ukázalo sa, že u tých, ktoré vo veku 20 až 39 rokov brali antibiotiká dva mesiace a dlhšie, boli v neskoršom veku častejšie diagnostikované adenómy. U žien, ktoré boli vystavené dlhodobému pôsobeniu antibiotík vo veku 40 až 50 rokov, sa adenómy vytvárali ešte častejšie.

Štúdia však neskúmala, koľko polypov skutočne prejde nádorovým zvratom. Autori tiež upozorňujú, že výsledky ich skúmania sa nemajú brať ako argument proti terapii ATB.

Autor: uza