Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Americká kardiologická asociácia aktualizovala odporúčania pre liečbu rezistentnej hypertenzie

18. 2. 2019

Americká kardiologická asociácia aktualizovala odporúčania pre liečbu rezistentnej hypertenzie

Hypertenzia sa definuje ako rezistentná, pokiaľ sa nedarí dosiahnuť cieľové hodnoty krvného tlaku ani pri terapii trojkombináciou antihypertenzív. Aktualizované americké odporúčania pre záchyt a liečbu teraz publikoval odborný časopis Hypertension.

Americká kardiologická asociácia (AHA) prepracovala svoje odporúčacie postupy pre liečbu rezistentnej hypertenzie z roku 2008 a zahrnula do nich nové postupy a praktické rady pre včasnú diagnostiku a vyššiu efektivitu liečby. Najdôležitejšie zmeny sú zhrnuté v nasledujúcich bodoch:

  • Lekári by sa mali na pravidelných kontrolách cielene pýtať pacientov na ich kvalitu spánku. Nedostatok spánku alebo jeho zlá kvalita môžu aktivovať sympatický nervový systém a systém renín-angiotenzín, ktoré sú jedným z hlavných patofyziologických mechanizmov vzniku a progresie hypertenzie. Odporúča sa najmenej 6 hodín neprerušovaného spánku denne.
  • Zvýšený dôraz sa kladie na zmenu životného štýlu. Všetkým pacientom by mala byť na začiatku liečby odporúčaná diéta s nízkym obsahom sodíka (˂2 400 mg za deň) a pri nadhmotnosti redukcia telesnej hmotnosti.
  • Pokiaľ nie je liečba trojkombináciou antihypertenzív a zavedením režimových opatrení úspešná, mala by sa zvážiť výmena diuretika hydrochlorothiazidu za chlorthalidon alebo indapamid. Rovnako účinné sa preukázalo pridanie spironolaktonu k zavedenej trojkombinácii.

(svat)

Zdroj: https://www.jwatch.org/fw114569/2018/09/13/heart-group-updates-guidelines-resistant-hypertension?query=pfwTOC&jwd=000020018440&jspc=MPD