Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Alkohol poškodzuje kmeňové bunky a vedie k nádorovému bujneniu

2. 4. 2018

Alkohol poškodzuje kmeňové bunky a vedie k nádorovému bujneniu

Už dlhšiu dobu existujú dôkazy, že každodenná konzumácia alkoholu zvyšuje riziko niektorých druhov karcinómu. Mechanizmus však nebol jasný. Nová štúdia, publikovaná v časopise Nature, teraz zistila, že alkohol môže nezvratne geneticky poškodzovať kmeňové bunky, čo otvára dvere pre vznik nádorového bujnenia. Jej autori sledovali účinky alkoholu na myšiach, ktorým genetickou manipuláciou odstránili systém, ktorý pomocou enzýmu ALDH2 vylučuje z tela acetaldehyd, i mechanizmus, ktorý poškodenú DNA v bunkách opravuje. Acetaldehyd je jed, ktorý v tele vzniká pri metabolizácii alkoholu a poškodzuje DNA.

Skúmaným myšiam po desiatich dňoch podávania alkoholu prestali fungovať kmeňové bunky v krvi. Práve v nej funguje veľmi silný ochranný „čistiaci“ mechanizmus. Tým sa dá podľa vedcov napríklad vysvetliť, prečo alkoholici často trpia na silnú anémiu. „Je možné, že telesné obranné mechanizmy proti acetaldehydu sú v iných tkanivách slabšie,“ uviedol šéf výskumu profesor Ketan Patel z laboratória molekulárnej biológie v Cambridge.

Pritom takmer 9 % populácie má vrodenú nedostatočnosť enzýmu ALDH2, takže im nefunguje systém na odstraňovanie acetaldehydu. Ide hlavne o etnikum z východu Ázie, kde je tiež mimoriadne vysoký výskyt karcinómu pažeráka. „Je dôležité si uvedomiť, že systémy na odstraňovanie alkoholu a opravovanie DNA nie sú dokonalé, takže alkohol stále môže rôznymi spôsobmi vyvolať nádorové bujnenie u ľudí, aj keď je ich obranný systém v zásade nedotknutý,“ zdôraznil profesor Patel. Štúdia tak poskytuje veľmi silné dôkazy, že látky vzniknuté pri spracovaní alkoholu v tele poškodzujú DNA v dôležitých kmeňových bunkách, z ktorých vznikajú tkanivá.

Autor: uza

Zdroj: Patel KJ et al. Alcohol and endogenous aldehydes damage chromosomes and mutate stem cells. Nature 553, 171–177 (11 January 2018). Doi:10.1038/nature25154