Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Parkinsonova choroba

Aká je asociácia medzi Parkinsonovou chorobou, bakteriofágmi a črevným mikrobiómom?

14. 1. 2019

Aká je asociácia medzi Parkinsonovou chorobou, bakteriofágmi a črevným mikrobiómom?

V porovnaní so zdravými kontrolami majú jedinci trpiaci na Parkinsonovu chorobu v črevách znížené množstvo baktérií rodu Lactococcus a zvýšenú koncentráciu lytických bakteriofágov, namierených proti týmto baktériám. Úloha mikrobiómu v patogenéze a terapii Parkinsonovej choroby sa stala horúcou témou. Okun a kol. sa vo svojej štúdii sústredili na hypotézu, či črevné fagobioty (kombinácia všetkých bakteriofágov) môžu byť u jedincov s Parkinsonovou chorobou alterované. Vedci pre účel štúdie použili už publikovaný súbor údajov pacientov so včasnou, doposiaľ neliečenou Parkinsonovou chorobou. V porovnaní so zdravými kontrolami bola u pacientov s Parkinsonovou chorobou pozorovaná redukcia baktérií produkujúcich laktát. Tieto baktérie, najmä Lactococcus spp., sa pritom podieľajú na produkcii dopamínu a regulácii črevnej permeability. Počet odpovedajúcich bakteriofágov však u týchto pacientov nebol znížený. Naopak bolo pozorované zvýšenie počtu bakteriofágov v lytickej fáze, tento typ bakteriofágov sa bežne nachádza v mliečnych produktoch. Vedci sa domnievajú, že môžu byť zodpovedné za redukciu počtu baktérií rodu Lactococcus. Výsledky štúdie prinášajú zaujímavý pohľad na možnú patogenézu Parkinsonovej choroby. Jednalo sa ale o pomerne malú štúdiu, v ktorej boli použité údaje 31 pacientov. S podobným zistením prichádza však aj štúdia, ktorú Hughes a kolektív publikovali v roku 2017 v časopise Neurology, a z jej výsledkov vyplýva, že častá konzumácia mliečnych výrobkov môže byť asociovaná s miernym zvýšením rizika rozvoja Parkinsonovej choroby u mužov aj žien. Otázkou tak zostáva, či sú hlavným vinníkom bakteriofágy, vyskytujúce sa v mliečnych produktoch, alebo sa na etiopatogenéze choroby podieľa iný faktor. 

Zdroj: 1. Okun M. S. reviewing Tetz G et al. Bacteriophages, the Microbiome, and Parkinson Disease: Possible Treatment Implications. Sci Rep 2018 Jul 172. Hughes K. C., Gao X., Kim I. Y. et al. Intake of dairy foods and risk of Parkinson disease. Neurology 2017 Jul 4; 89 (1): 46‒52. doi: 10.1212/WNL.0000000000004057.