Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Farmafirmy netrafili správny kmeň chrípky vo vakcíne

14. 2. 2018

Farmafirmy netrafili správny kmeň chrípky vo vakcíne

Francúzska farmaceutická firma Sanofi Pasteur nepriviezla na Slovensko ani jednu vakcínu s najviac cirkulujúcim kmeňom chrípky. Prečo, neuviedla.

Medzinárodné farmaceutické firmy, ktoré pôsobia na Slovensku a dovážajú pre jeho obyvateľov vakcíny proti chrípke pre túto sezónu nepriviezli ani jednu očkovaciu látku, ktorá by obsahovala kmeň, ktorý je momentálne najviac rozšírený v Európe.

V aktuálnej chrípkovej sezóne je nielen v Európe, ale aj na Slovensku podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Zuzany Drobovej najviac rozšírený kmeň béčkového typu chrípky Phuket. Oproti béčkovému kmeňu Brisbane je to podľa nej trikrát viac.

Béčkový kmeň Phuket odporučila v marci minulého roka ako súčasť štvorvalentnej vakcíny proti chrípke aj Svetová zdravotnícka organizácia. Kmeň Brisbane sa nachádza v trojvalentných vakcínach.

Na Slovensku je dlhodobo nízka miera zaočkovanosti proti chrípke. Počas tejto chrípkovej sezóny dosiahla podľa Drobovej len 4,4 percenta.

Sanofi Pasteur vakcínu má, nedoviezla ju

Štvorvalentnú vakcínu s béčkovým kmeňom Phuket má francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi Pasteur. Volá sa Vaxigrip tetra.

Hovorkyňa spoločnosti Beáta Kujanová pre denník SME potvrdila, že na Slovensko nedoviezli ani jeden jej kus. Prečo, nevysvetlila.

Francúzska farmaceutická firma lekárov očkujúcich proti chrípke zásobila len trojvalentnou vakcínou Vaxigrip. Len za posledný štvrťrok minulého roku jej podľa údajov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv doviezla 10 500 kusov.

Počas aktuálnej chrípkovej sezóny, do konca januára 2018, lekári podľa údajov Všeobecnej zdravotnej poisťovne použili pri očkovaní 64 135 kusov Vaxigripu. Súkromné zdravotné poisťovne údaje za túto sezónu neposkytli.

Najviac klientov štátnej poisťovne lekári zaočkovali trojvalentnou vakcínou Influvac, ktorú na Slovensko dováža jej holandský držiteľ registrácie BGP Products.  Zaočkovaných ňou do konca januára bolo vyše 99 tisíc ľudí.

Virologička: Vakcína nechráni tak, ako po minulé roky

Netrafili sa však nielen farmaceutické firmy dovážajúce vakcíny na Slovensko, ale aj Svetová zdravotnícka organizácia. Neodhadla správne ochranu proti kmeňu typu A.

"Svetová zdravotnícka organizácia priznáva, že sa jej nepodarilo vybrať vhodný kmeň, ktorý zastupuje H3N2 vírusy vo vakcíne," uviedla v piatok virologička Tatiana Betáková z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Stáva sa to, lebo vírus chrípky je veľmi premenlivý, reagovala na to Drobová.

V dôsledku toho však aktuálna vakcína, ani tá so správnym béčkovým kmeňom Phuket podľa virologičky nechráni zaočkovaného človeka tak ako po minulé roky.

 

Ján Krempaský, autor je redaktorom denníka SME